Facebook Instagram Twitter
Domluvit konzultaci

Zavřít

Přihlášení přoběhlo úspěšně!

Děkujeme, že jste se přihlásili k odběru novinek a zajímavých informací!
Nebojte, váš e-mail bude u nás v bezpečí

China Care

>

Články

>

Strava dle Tradiční čínské medicíny

Strava dle tradiční čínské medicíny

Stravování dle tradiční čínské medicíny (TČM) se výrazně liší od principů západní dietologie. Hlavní a nejdůležitější součást netvoří mikro a makro živiny, ale orientujeme se dle energie, kterou daná potravina má. Budeme-li dodržovat tyto principy, velmi rychle pocítíme na svém těle a duši, že to funguje. Dejme tomu tedy alespoň šanci a zkusme zařadit některé principy do svého jídelníčku.

Roční období

Ve stravě musíme preferovat Qi, která je právě v přírodě. To v praxi znamená, že budeme na jaře jíst zelené potraviny, klíčky apod. V létě budeme jíst ovoce, čerstvou zeleninu, … V zimě budeme jíst kompoty, sušené ovoce a dušenou kořenovou zeleninu. Musíme zkrátka jít s tokem Qi v přírodě. Jedno čínské přísloví říká: „Netlač řeku, teče sama.“ A ve stravě to platí dvojnásob! Musíme jíst to, co nám příroda právě nabízí, a ne si například dopřávat v zimě tropické ovoce. Ideálně se tedy snažíme řídit selským rozumem, respektujme to, co nám příroda aktuálně nabízí.  Tím nejvíce pomůžeme našemu zdraví.


Termodynamika potravin

Podle tradiční čínské medicíny rozdělujeme energii potravin na tři stupně: neutrální, teplé a chladné. Dále ještě můžeme potraviny dělit na horké a studené. V zimě bychom měli jíst více teplé potraviny a v létě více studené. Během celého roku jíme potraviny neutrální, které tvoří hlavní součást našeho jídelníčku, tj. více než 50%.  

Obecné zásady stravování dle TČM

• Nejíst mléčné výrobky (včetně sýrů) – především při vlhkosti v organismu (kašovitá stolice, větší povlak jazyka)

• Nejíst ostře kořeněná jídla (kari, chilli, kajenský pepř, ..)

• Nepít kávu – ničí ledviny, nepít především při únavě

• Jíst potravinu dle ročních období

• Nejíst po sedmé hodině večer

• Nejíst nic studeného z lednice

„Jíst do polosyta, pít do polopita.“

• Nepožívat žádné stimulující nápoje (red bull, semtex, ...) – ničí ledviny stejně jako káva

• Jíst v klidu – jídlo je obřad!

• Před jídlem v duchu poděkovat

• Ideálně jíst čerstvé jídlo, neskladovat

• Nejíst mražená jídla

• Nepoužívat mikrovlnku

• Snažíme se být uvolnění a v klidu

• Nejíst při obchodním jednání, nedívat se při jídle na televizi, …

Tradiční čínská medicína je tady více než 4000 let. Stojí tedy za to se nad svou stravou alespoň trochu zamyslet. Neznamená to, že musíme úplně zapomenout na západní dietologii. Ve své praxi se snažím kombinovat oba přístupy – spočítat kalorie, podívat se na poměr mikro a makro živin ve stravě atd. Finální úprava jídelníčku bude však vždy dle zásad TČM. Záleží na Vás, jak se sami rozhodnete.


Vladimír Hirka

terapeut China Care

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho se svými přáteli

EN